sunnuntai 15. toukokuuta 2016

24.2.2016 keskiviikko

Keskiviikkona virallisen ohjelmamme aloitti käynti luonnontieteellisessä museossa. Se voitti arvonnan, jossa toisena ehdokkaana oli modernin taiteen museo. Suklaamuseota emme edes harkinneet. Ja onhan Strasbourgissa museoita vaikka miten paljon jo senkin takia, että kaupungin historia on pitkä ja monivaiheinen.


Leijonasta jääkarhuun

Luonnontieteellinen museo tarjosi vanhan rakennuksen lisäksi kattavan valikoiman eläimiä hyvin pienistä todella isoihin. Valikoima oli huikaiseva: 18 000 lintua, 1000 000 hyönteistä, 2500 kalaa ja 10 000 nisäkästä. Paikka oli ehdottomasti näkemisen arvoinen ja sitä mieltä oli koko ryhmämme. Museon on perustanut Jean Hermann (1738 - 1800).

Museon jälkeen ohjelmassa oli jokilaivaristeily, jonka aikana sai kuunnella korvakuulokkeista Strasbourgin seudun historiaa haluamallaan kielellä. Suomen kieltä sieltä ei valitettavasti löytynyt, mutta meillehän kävi englannin kieli aivan mainiosti. Upeiden maisemien lisäksi saimme siis varsin kattavan annoksen tietoa Strasbourgin historiasta hauskoine yksityiskohtineen, kuten vaikkapa sen, että Petit France –kaupunginosassa sijaitseva saari on alunperin toiminut kuppahoitolana. Nimi Petit France tulee kupan keskiaikaisesta nimestä ”Ranskan tauti”. Paikka sinänsä oli todella viehättävän näköinen, eikä ilman kerrottua tarinaa olisi moista historiaa voinut kuvitellakaan.



 Elsassin alueen (Strasbourgin) historiaa: Jo 4000 eaa alueella on ollut kyliä ja 1500 eaa keltit aloittivat alueella maanviljelyn. Roomalaiset hallitsivat aluetta Julius Cesarin aikoina noin vuodesta 50 lähtien ja 400-luvulla germaanit ottivat alueen haltuunsa. Hunnit marssivat Strasbourgin yli noin 450 paikkeilla polttaen sen maan tasalle ja vuonna 921 Elsassin alue liitettiin Pyhään saksalais-roomalaiseen keisarikuntaan. 1400-luvulla ranskalaiset alkoivat saada aluetta haltuunsa ja 1600 luvulla 30-vuotisessa sodassa Ruotsi (ml. suomalaiset sotilaat) taisteli alueen hallinnasta. 1600-luvun lopussa Ludwig XIV otti Elsassin alueen Ranskalle, mutta 1800-luvun lopussa Saksa valloitti sen taas haltuunsa. Ensimmäisessä maailmansodassa Ranska sai Elsassin takaisin, mutta toisessa maailmansodassa Saksa valloitti sen jälleen. Natsien aikakautta alueella muistellaan vieläkin erityisen vaikeana. Toisen maailmansodan loppuvaiheissa liittoutuneet valtasivat Elsassin takaisin Ranskalle. Vaikka Elsass on Ranskan aluetta, saksalaisvaikutteet ovat selvästi nähtävissä ja mm. Art Nouveau -tyylinen asuntoalue on näkemisen arvoinen.

Parlamentin mittasuhteet tulivat jokilaivaristeilyllä huomioiduiksi uudemman kerran. Joen yli kulki Parlamentin kävelysilta, jota pitkin voi siirtyä nopeasti joen toisella puolella oleviin Parlamentin rakennuksiin. Kätevää.




Loppupäivän ryhmä sai jälleen itse tutustua kaupunkiin ja sen tarjoamiin kaupallisiin palveluihin. Shoppailua ei voinut välttää. Hotellimme alkoi olla pullollaan onnellisia muotivaatteiden omistajia.

Illalla kokoonnuimme tekemään yhteenvetoa seuraavan päivän Euroscola-tapaamista varten. Olimme toki jo ennen lähtöä valmistautuneet todella hyvin ja meille annetut aihealueet olivat täysin hallussa. Kertasimme vielä tärkeimpiä asioita, että työskentely Parlamentissa menisi täydellisesti...

Keskiviikon kuvia:


Yliopiston rakennus melko lähellä luonnontieteellistä museota


Pekkaakin pitempi



Jean (Johannes) Hermann





Miia ja meduusa. Vasemmalla meduusa.

Niklas miettii








Petit France








Saint Paulin katedraali

Art Nouveau

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti